Engeltje

In deze tijd kan iedereen wel een engeltje gebruiken. Deze lieve exemplaren maakte ik met waspinnen van Dille en Kamille. Hierdoor kun je het engeltje ook gebruiken als versiering in de kerstboom. Verder heb je wat restjes garen nodig. Ik koos voor groene, blauwe en roze tinten, in combinatie met witte vleugels en gouden haar. Maar in andere kleuren is ze vast ook prachtig!

Engeltjes in kerstboom

Garen

 • restjes SMC Catania of vergelijkbaar
 • restje Durable Glam 2210 goud voor het haar

Overige materialen

 • haaknaalden 2,5 en 3,0 mm
 • waspinnen
 • schaar
 • stopnaald
 • hobbylijm
 • potlood en watervaste stift

Afkortingen

 • hstk half stokje
 • hstkvl half stokje in voorste lus
 • l losse
 • lr lossenruimte
 • st steek
 • stk stokje
 • stkal stokje in achterste lus
 • stkcl stokjescluster
 • v vaste

Patroon

Kleding

Je haakt de jurk van van het engeltje van boven naar beneden in het haakkatoen op haaknaald 2,5 mm. Controleer tijdens het haken of de kleding goed op de waspin past en pas zonodig het stekenaantal aan. Je kunt dit patroon met elk aantal steken haken.

Bovendeel jurkje

Bovendeel jurkje

T1 10l, sluiten met hv in 1e l. (10l)
T2 vanaf hier haak je verder in een spiraal. v in alle volgende st van de vorige T (10st)
T3-6 10v. (10v)
T7 9v, hv. (10st)

Rok jurkje

Onderrok jurkje

Wissel hier eventueel van kleur, hecht dan aan in de achterste lus van de 1e st van de vorige T. Als je niet van kleur wisselt, haak je een hv in de achterste lus van de 1e st van de vorige T.
T8 Haak alleen in de achterste lussen. hv in achterste lus van 1e st van vorige T. 3l (telt als stk), stkal in zelfde st, 2stkal in alle volgende st van vorige T, sluiten met hv in 3e l. (20stk)
T9 4l (telt als stk+l), *stk in volgend stk, l* 19x, sluiten met hv in 3e l. (40st)
T10 hv in volgende lr (4e l) van vorige T, [3l (telt als stk), stk] in zelfde lr, 2stk in alle volgende lr van vorige T, sluiten met hv in 3e l. (40st)
T11 *3l, stk overslaan, hv in volgend stk* 20x (80st)
Hecht de draad af.

Bovenste deel rok

T12 Houd de jurk met het bovendeel naar je toe. Je haakt alleen in de voorste lussen van T7. 2l (telt als hstk), hstkvl in zelfde st, *2hstkvl* in alle volgende st van T7, sluiten met hv in 2e l. (20hstk)
T13 *3l, hv in 2e l van haaknaald, l, hv in volgend hstk vorige T* 20x. Draad afhechten. (20 puntjes)

Vleugels T1-4

Vleugels

De vleugels haak je met haakkatoen op haaknaald 2,5 mm. Je haakt hiervoor eerst een rondje, waarin het lijkt of je teveel steken hebt. In T5 vouw je dat rondje dubbel en haak je de beide delen op elkaar om de vleugelvorm te krijgen.

Start met een magische ring.
T1 6v in magische ring, sluiten met hv in 1e v. (6v)
T2 4l (telt als stk+l), stk in zelfde v, l *stk in volgende v, l, stk in zelfde v, l* 5x, sluiten met hv in 3e l. (24st)
T3 hv in volgende lr (4e l van vorige T), 2l, 2-stkcl in zelfde st (telt samen als 3-stkcl), 2l, *3-stkcl in volgende lr, 2l* 11x, sluiten met hv in bovenkant 1e stkcl (12 stkcl met steeds 2l ertussen)
T4 hv in volgende lr, [4l (telt als stk+l), stk, l, stk, l] in zelfde lr, *[stk, l, stk, l, stk, l] in volgende lr* 11x, sluiten met hv in 3e l. (72st)

Vleugels dubbelgevouwen
T5 Vouw het haakwerk dubbel, zodat de werkdraad op de vouw zit. Je haakt nu de voor- en de achterkant van de vleugels samen door steeds in te steken in zowel de bovenste als de onderste laag. l, v in zelfde st en onderliggend stk van achterste deel vleugel, *3l, v in volgend stk voorste en achterste deel vleugel* tot je de voor- en achterkant van de vleugels op elkaar vastegezet heb. Draad afhechten.

Vleugels met twee helften op elkaar genaaid

Haar

Haak het haar met Durable Glam op haaknaald 3,0 mm. Start met een magische ring. Controleer tijdens het haken of het haar op het hoofdje past.
T1 5v in magische ring, sluiten met hv in 1e v (5v)
T2 Vanaf hier haak je in een spiraal. v in zelfde st, 2v in alle volgende v van vorige T, v in laatste hv vorige T. (10v)
T3 v in elke st vorige T, hv in volgende st. Draad afhechten. (10st)

 

vleugels op jurk

Afwerking

Werk alle losse draadjes weg van de jurk weg. Naai de vleugels in het midden vast op de achterkant van het bovendeel van de jurk. De bovenkant van de middenlijn van de vleugels komt aan de bovenkant van de jurk. Je hoeft de vleugels niet helemaal tot de onderkant vast te naaien. Werk dan de losse draadjes van de vleugels weg.
Lijm het haar vast op het hoofd. De twee uiteinden aan de onderkant van de waspin worden de beentjes van de engel, zorg dat die goed liggen als je het haar vastlijmt. Teken tenslotte met potlood oogjes op de gezicht van het engeltje. Als je tevreden bent over de vorm en plaats, trek je ze daarna met stift over.

Engel met kleding en haar